maandag 27 oktober 2014

Vogeltrek

Nu de warme dagen van de zomer weer voorbij zijn vertrekken er tal van vogels die hier genesteld hebben en hun jongen hebben grootgebracht. Zij hebben geen zin in koude Hollandse winters en gaan naar het zuiden. Maar: andere vogels komen juist vanuit het noorden hierheen, omdat het hier niet warm is, maar toch stukken beter dan daar hoog in Noorwegen of Zweden.
Vogels die we hier ieder jaar van harte in het voorjaar verwelkomen zijn bijvoorbeeld. zwaluwen en ooievaars. Die laatsten zijn overigens ook voor een (hier opgekweekt) deel gewend geraakt aan ons klimaat en trekken niet meer. In de winter zien we hier heel veel bijzondere eenden en ganzen komen. Die vertrekken in maart en april weer naar het noorden.
Die grote groepen ganzen zijn voor de landbouw wel een probleem: ze vreten hele weilanden leeg. Ook voor vliegtuigen kunnen ze (heel) gevaarlijk zijn. Het is natuurlijk heel leuk om te weten langs welke route ze vliegen en hoe snel ze gaan. Op de site van Vogelbescherming Nederland kun je daar meer over te weten komen. (zie ook rechts)
Hou het in de gaten en volg het als de trek op gang is!

Thema’s: ganzen – vogeltrek – Schiphol – belang van boeren
vogeltrek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten