maandag 27 oktober 2014

Kastanjes en meer...

Als je dit najaar in het bos loopt dan zul je weer overal kastanjes, eikels en beukennootjes kunnen vinden. De een is wat groter dan de ander, maar het zijn allemaal forse zaden. Stop een kastanje in de grond en – ja, je moet even geduld hebben – je zult een nieuwe kastanjeboom kunnen opkweken.  De eikenbomen zijn heel blij met de eekhoorns die heel veel eikels verstoppen, maar een slecht geheugen hebben. Zo worden de zaden verder verspreid.
Er zijn ook andere zaden die in vruchten zitten (bijv. vlierbes en rozenbottel). Die worden door vogels opgegeten. Dat is dus twee vliegen in één klap. De vogels krijgen voedsel binnen en de zaden die in sommige soorten bessen zitten verteren niet en worden elders weer uitgepoept. Zo worden die zaden verspreid.

Ken je nog meer soorten verspreiding? Natuurlijk – denk eens aan de paardenbloem. En nog een hele andere: misschien heb je wel eens van die groen kleefbolletjes aan je jas of trui gehad. Dat zijn ook zaden en die liften dus mee op mensen of dieren die voorbijkomen!
Soms willen zaden die vers zijn niet zo maar ontkiemen. Er moet eerst iets gebeuren.  Er moet eerst een koudeperiode geweest zijn (een winter). Pas daarna willen ze gaan groeien. Slim hoor…  En het kan nog heel anders: in een land als Australie groeien planten uit zaad dat pas wil ontkiemen als er rook en vuur geweest is. Dus is alles platgebrand? Een reden voor precies die zaden om te ontkiemen!

Thema's: zaden - soorten zaden en verspreiding van zaden
verspreiden van zaden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten