maandag 27 oktober 2014

Egels in de winter

Als je buiten op het terras zit op een zomeravond en je hoort wat geritsel in een donker hoekje van de tuin: misschien dat er een egel op pad is. Prachtig, want die helpt mee om heel veel schadelijke dieren uit de tuin te houden. En komt hij een regenworm tegen: smakelijk! Je kunt soms zelfs duidelijk horen dat de egel iets lekker vindt (smakken!). Voor je tuin is het een compliment als er egels zijn, want dan vinden ze het kennelijk een mooie natuurlijke plek om te wonen. Geef ze geen melk, daar kunnen ze echt niet tegen - en ze zijn natuurlijk ook niet dol op slakkenkorrels of ander gif.

Maar: de zomer is voorbij. Het betekent dat de egels wat onrustig worden. Het wordt voor hen tijd om voorbereidingen te treffen voor de winterslaap. In een van de filmpjes zie je hoe de egel zich manmoedig tussen het plastic poogt te redden, maar het is natuurlijk veel mooier als er allemaal natuurlijke materialen aanwezig zijn. Daarom: laat in de hoek van de schooltuin ook een paar hoopjes met grof afval liggen. Het kan een ideale plek zijn voor de egel om te overwinteren.  Takkenbossen en grof afval. Daaronder maakt de egel het liefst een verblijf om te overwinteren.
In de winter gaat de egel in een stevige winterslaap. De lichaamstemperatuur daalt dan ook sterk; er wordt nauwelijks energie verbruikt. Andere dieren die in winterslaap gaan zijn bijvoorbeeld de vleermuizen. Er zijn ook dieren (bijv. beren) die het wel rustig aan doen in de winter, maar waarvan de lichaamstemperatuur niet echt erg daalt. In zo’n geval spreken we niet van winterslaap, maar van winterrust.

Thema's: egels - winterslaap - winterrust
egelbescherming

Geen opmerkingen:

Een reactie posten