maandag 22 september 2014

Oogsten

Ieder jaar is het weer spannend wat er geoogst kan worden. De nazomer en de herfst zullen duidelijk maken of het een goed jaar of een slecht jaar voor de boeren en tuinders is geweest. Maar de eerste vraag van ons is nu:  wat oogsten we eigenlijk allemaal? Ken je de producten en weet je hoe en waar ze verbouwd worden?
In Nederland is er akkerbouw. Daar verbouwen boeren aardappelen, graansoorten en bieten. Benoem eens aardappelsoorten en graansoorten en probeer eens uit te vinden waar die verbouwd worden. Soms helpt het als je even gaat bedenken hoe ze verwerkt worden en waar die fabrieken staan…
Ook is er veel tuinbouw in ons land. Buiten de kassen is er het fruit en zijn er tal van groenten, bomen, struiken en bloemen. Ook koolsoorten en slasoorten worden hier en daar op grote schaal gekweekt.
Dit jaar is het met de opbrengsten helemaal treurig. De leveringen aan Rusland zijn er nu niet. Dat merken de boeren en tuinders. Veel aanbod en  minder vraag = lage prijzen.
In veel winkels zijn de prijzen helemaal nog niet zo laag. Dat komt voor een deel omdat er contract-afspraken zijn voor een langere periode. De weekmarkt heeft daar niets mee te maken. De stalletjes op het erf ook niet. Daar moet je als consument nu dus wezen voor de echt lage prijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten