zondag 24 augustus 2014

Oogsten en bewaren

Natuurlijk is de tijd van het oogsten inmiddels aangebroken. Veel groenten en vruchten kun je meteen opeten. Maar, soms zul je er ook (veel) langer mee willen doen. Dan kun je ze bewaren.Het is aardig om nu eens met elkaar in de klas na te gaan hoe je groenten en fruit kunt bewaren. Welke technieken zijn er al bekend? Hoe compleet wordt het overzicht meteen al?
Om te beginnen kunnen producten gedroogd worden. Voorbeelden: erwten, bonen, en granen, maar ook bijvoorbeeld: gedroogde appeltjes.
Conserveren in blikken en potjes komt ook veel voor, denk aan boontjes, appelmoes en spinazie.
Verder kun je invriezen, zoals bij heel veel groenten en ook bewerkte aardappelen (partjes, schijfjes, frites) gebeurt. Veel fruit kun je ook onbewerkt lange tijd goed houden. Soms wordt fruit in koelhuizen met een speciale luchtsamenstelling bewaard om het extra lang te kunnen eten.
Er zijn ook oude technieken, zoals het wecken en het bewaren in ijskelders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten